Spillets regler

Outdoor field
Outdoor field

Ultimate Frisbee spilles med to lag av fem spillere innendørs, og syv spillere utendørs. Spillet kan spilles med en hvilken som helst Frisbee, men den offisielle disken er en 175g DiscCraft Ultrastar. Spillerne er typisk gruppert i to grupper, to til tre håndterere og resten kuttere. Håndterere kontrollerer disken bakerst i laget, og ser etter muligheter til å spille fremover. Kuttere forsøker å komme seg fri fra sin forsvarer for å kunne motta disken fra håndtererer. Kuttere og håndterere kan bytte plass og rolle under et poeng, men det er mindre forvirrende om dette ikke gjøres.

Banen er delt inn i to endesoner og en midtsone. Utendørs så har man også to «brick»-merker hvor spillet kan starte fra hvis avkastet lander utenfor banen. Innendørs så spilles det på en håndballbane med seks meter endesoner.

Det offensive målet med spillet er å ta imot frisbee-en i motstanderens endesone. Det defensive målet med spillet er å forhindre at motstanderen tar imot frisbee-en i din endesone og forhindre at motstanderen klarer å fullføre passning slik at ditt lag overtar disken.

Et poeng startes ved at begge lag starter i sin endesone. Det forsvarende laget (typisk det som scoret det siste poenget) kaster disken til det angripende laget (pull). Det angripende laget starter angrepet fra der disken stopper eller blir stoppet.

Når du tar imot disken må du stoppe så fort du klarer, uten å endre retning. Når du har stoppet og har kontroll over disken må du etablere et pivoteringspunkt. Du kan rotere rundt pivoteringspunktet på samme måte som man gjør i basketball. Spilleren som forsvarer deg vil, når han/hun er innenfor tre meter begynne å telle en «stall count». Det gjøres ved å telle så høyt at den som har disken kan høre det fra null til ti (åtte innendørs) med minst ett sekund mellom hvert tall. Du har inntil motspilleren har begynt å si det siste tallet i rekken på deg til å kaste disken videre. Hvis du ikke klarer det overtar motstanderlaget disken fra der du står. Det blir da opp til medspillerne dine å bevege seg slik at du kan kaste disken videre.

Ultimate Frisbee er en nullkontaktsport. Hvis en spiller er borti en annen så er det en feil. Hvis spilleren som ble feilet har kontroll over disken må motspilleren begynne å telle fra null. Hvis spilleren som ble feilet forsøker å ta imot disken og ikke klarer det så vil disken gå tilbake til den som kastet den. Det er ikke lov å slå disken ut av hendene til en som har kontroll over disken. Hvis det skjer så vil spilleren beholde kontroll over disken, og «stall count» begynner fra null.

Vinneren er det laget som først når tretten poeng (femten i finaler), eller har to poeng eller mer enn motstanderen når tiden går ut og det siste poenget er ferdigspilt. Hvis ingen lag da har to eller flere poeng mer, så vil det laget som først når ett poeng mer enn det laget med høyest poengsum. For eksempel, hvis det står 6-5 etter at det siste poenget er spilt så vil det første laget til 7 poeng vinne.

Dette har vært en kort innføring i de viktigste momentene i spillet. Wikihow har en utmerket guide til spillet (engelsk), og de fullstendige reglene kan du finne her (engelsk).